Selaa

 

Tarvitsetko apua?

 

Lähetä meille sähköpostia.

 

Seuraa meitä

 

5 keinoa lapsen ruutuajan vähentämiseen

Olisiko teilläkin ajankohtaista miettiä keinoja lasten ruutuajan vähentämiseen? Lapsille sopivasta ruutuajasta puhutaan paljon. Ehkä jopa kyllästymiseen asti. Oikean ja sopivan ruutuajan määritteleminen ei kuitenkaan ole ihan helppoa, sillä niin monet asiat vaikuttavat.

Käytetäänkö mediaa sosiaalisten suhteiden ylläpitoon? Onko katseltu mediasisältö passivoivaa? Onko sisältö ylipäätään lapsille sopivaa? Mihin aikaan älylaitteita käytetään?

Välttämättä kaikki ruutuaika ei olekaan niin pahasta, onhan netti tehokas väline tiedonhankintaan ja kaverisuhteiden ylläpitoon. Lisäksi lapset ovat erilaisia ja toiset lapset uppoutuvat helposti tuntikausiksi pelaamaan, kun taas toisille lopettaminen on helpompaa.

Mistä tietää onko lapsella liikaa ruutuaikaa?

Lapsen levottomuus ja pahantuulisuus voivat olla merkki liiallisesta ruutuajasta. Keskittyminen voi olla vaikeaa. Eikä oikein mitään muuta huvitakaan tehdä, kuin jatkaa pelaamista tai lempivideoiden katselua.

Liiallisen ruutuajan merkit voivat olla myös fyysisiä. Esimerkiksi päänsärkyyn tai silmien kuivumiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Ruutuaikaa on hyvä rajoittaa, jos se aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää. Tai jos se on pois lapsen mahdollisuuksista tehdä tärkeitä asioita, kuten leikkiä, nukkua tai harrastaa.

Parhaat keinot ruutuajan vähentämiseen

Parhaat keinot ruutuajan vähentämiseen riippuvat perheestä. Erilaisissa perheissä toimivat erilaiset konstit. Keräsimme tähän 5 kikkaa, joita kannattaa kokeilla. Toivottavasti löydät vinkeistämme sinun perheellesi parhaiten sopivat.

1. Perheen yhteistä tekemistä tilalle

Leikkiä, leipomista, pelaamista, askartelua jne. Tehkää juttuja yhdessä ja iloitkaa toistenne seurasta. Jos teillä on hauskaa muissa puuhissa, eivät älylaitteet tule edes mieleen.

Erityisesti liikunnallinen puuha hyödyttää sekä lasta että aikuista. Lapsi voi hypätä pyörän selkään ja aikuinen tehdä samalla reippaan kävelylenkin. Isomman lapsen kanssa voidaan toteuttaa kuntohaasteita ja opetella uusia taitoja. Simppeli hippaleikki saa myös aikuiselle hien nopeasti pintaan ja molemmat hyötyvät kun syke nousee.

2. Puhutaan ja jutellaan

Pieni lapsi tarvitsee aikuista avukseen ymmärtämään mistä eri mediasisällöissä on kyse. Ilmapiiri ja avoin keskusteluyhteys, jossa lapsen on helppo kysyä ja kertoa, jos on vaikka nähnyt netissä jotain mieltä askarruttavaa, kannattaa rakentaa jo pienenä. Näin lapsi uskaltaa myös isompana kääntyä puoleesi, jos netissä tulee vastaan ongelmatilanteita.

Myös ruutuajan rajoituksista on hyvä sopia yhdessä ja puhua avoimesti liian ison ruutuajan haitoista. Kun lapsi ymmärtää mistä on kyse, ei ruutuajan rajoittaminen tunnu rangaistukselta.

3. Peli- ja ruutuajan ansaitseminen

Hyvä konsti ruutuajan säännöstelyyn ja valvontaan on keksiä ruutuajan ansaitsemiseksi jokin vastike, kuten lukeminen tai kotityöt. Mikäli lapsi vaikuttaa olevan jo pahasti ruutukoukussa eikä liikunta maistu, voi myös sitä käyttää vastikkeena. Toisaalta kuitenkin on hyvä muistaa, että haluttuun tekemiseen olisi hyvä syntyä positiivinen mielikuva, joten ruutuajan ansaitsemiseksi tehtävä asia ei saa tuntua rangaistukselta.

Askartelemalla ruutuaika-lippuja, muutat peliajan valuutaksi ja asia tulee helpommin ymmärrettäväksi. Lapsi voi vaihtaa lippuja tiettyyn peliaikaan, esim. 15 tai 30 minuuttiin. Aika ei saa olla liian pitkä, jotta samalla ruutuaikaa tulee pilkottua osiin.

Lippuja voidaan jakaa viikoittain tai pienemmille lapsille päivittäin. Lisää lippuja voi ansaita kotiaskareilla tai isompi lapsi vaikkapa lukemalla kirjaa. Ajanjakson lopulla ylijääneitä lippuja voi vaihtaa palkintoihin muihin kivoihin palkintoihin.

4. Laitteiden ruutuaika-asetukset ja sovellukset

Joistakin laitteista löytyy valmiiksi asetus, jonka avulla ruutuajan voi rajoittaa tiettyyn määrään päivässä. Mikäli laitteeseenne ei ole mahdollista määrittää asetuksia, tarjolla on myös sovelluksia, joihin kannattaa tutustua. Rajoitusten kohdalla on tärkeää selittää lapselle miksi ruutuaikarajoituksia tehdään ja miksi niistä on tärkeä pitää kiinni.

5. Käyttäkää ruutuaikaa kehittävästi

Kuten sanottua, ei kaikki ruutuaika ole pahasta. Tälle sukupolvelle erilaiset mediat ja laitteiden käyttö tulee pienestä asti tutuksi ja tulevissa opiskeluissa ja töissä siitä onkin varmasti hyötyä.

Pienemmille lapsille löytyy myös useita sovelluksia, joilla voi harjoitella mm. lukemista, laskemista, värejä, pelata muistipelejä jne. Lisäksi älylaitteet mahdollistavat videopuhelut ja muun yhteydenpidon sukulaisiin ja ystäviin.

Tutustukaa yhdessä lasten kanssa kivoihin sovelluksiin ja käyttäkää nettiä myös tiedonhakuun. Keskustelkaa siitä, että kaikki netissä kirjoitettu ei aina pidä paikkaansa ja miten tietoon kannattaa suhtautua kriittisesti.

Parhaat tuotteet kuntoiluun ja vapaa-aikaan FitBalance verkkokaupasta

Toivottavasti keinot ruutuajan vähentämiseen löytyvät ja perheenne hyötyy vinkeistämme. FitBalance on koko perheen sporttiverkkokauppa ja meiltä löydät monipuoliset välineet kuntoiluun, retkeilyyn ja vapaa-aikaan niin isoille kuin pienillekin.

Tässä uusimpia tuotteitamme:

Ilmainen toimitus

Yli 50 euron pikkupaketteihin, puolapuihin sekä Kidwood kiipeilytelineisiin.

Täysi palautusoikeus

30 päivän täysi palautusoikeus, jos muutat mielesi.

Suomalainen perheyritys

Toiminnasta vastaa kotimainen Jalo Sports Oy

100% Turvalliset maksutavat

Paytrail | Klarna / Maksukortit / Tilisiirto