Leikkiä ja uusia taitoja kiipeilytelineessä – vinkkejä käyttöönottoon
Vanha sanonta, leikki on lapsen työtä ei vanhene koskaan. Leikki on tärkeä osa lapsen kognitiivista, fyysistä ja henkistä kehitystä. Lapsi oppii ensimmäisten vuosiensa aikana valtavasti erilaisia motorisia ja ongelmanratkaisutaitoja ja kehittyy huimaa vauhtia. Mihin me ihmiset pystyisimmekään, jos vielä aikuisenakin onnistuisimme omaksumaan uusia taitoja yhtä nopeasti.

Kun lapsi opettelee liikkumaan, voi meno olla aluksi kömpelöä ja koordinoimatonta. Turvallisuuden ja positiivisen kehityskaaren varmistamiseksi, lapsia ei saa koskaan painostaa suorittamaan liikuntatehtäviä, jos he eivät itse ole siihen valmiita. Esimerkiksi, jos aikuinen nostaa lapsen liukumäkeen tai ylös tikkaille, voi pienen lapsen olla hankala hahmottaa mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. Pahimmassa tapauksessa lapsi pelästyy, eikä enää tahdo kokeilla kiipeilytelinettä. On lapsen kannalta parempi, kun hän saa itse selvittää kuinka kiivetä eri asentoihin, jolloin hänen on myös helpompi ymmärtää miten päästä pois. Aikuisen tehtävänä on turvata selusta rohkaisemalla, kehumalla ja varmistamalla turvallisuus.
Kiivetään ylös ja alas
Kun lapsi lähestyy kiipeilytelinettä, voit ehdottaa kiipeämistä tikkailla. Aluksi voit vain ohjata lasta tarttumaan palkista. Anna lapsen itse ratkaista mitä tulisi tehdä seuraavaksi. Varmista, että turvamatto on lapsen alla ulko- tai sisäpuolella leikkipaikkaa.
Toiset lapset ovat innokkaampia ja rohkeampia kokeilemaan kuin toiset. Jokaisen lapsen tulee antaa edetä omaan tahtiinsa. Arempaa lasta voit tarvittaessa rohkaista: ”Haluatko kiivetä? Ne ovat tikkaat! Yritä astua tämän tangon päälle.” Voit myös ripustaa mielenkiintoisen esineen tai lelun ylemmille puolille, joka houkuttelee kurkottamaan kohti esinettä. Jos lapsi ei vaikuta valmiilta tai kiinnostuneelta kiipeämään, älä pakota. Kokemuksen tulee olla lapselle hauska!
Liukumäki sopii kiipeilyyn ja liukuun
Aluksi liukumäki kannattaa kiinnittää kiipeilytelineen toiselle tai kolmannelle askelmalle, jotta se ei ole liian jyrkkä. Kun lapsesi tottuu liukumäkeen, voit nostaa sen ylemmäs. Voit muuttaa liukumäen jyrkkyyttä, vaikka joka päivä, tai välillä ottaa sen kokonaan pois.
Anna lapsen oppia itse kiipeämään ja laskemaan. Älä siis nosta lasta liukumäkeen istumaan, jotta saisit hänet liukumaan sieltä alas. Homman jujuna on oppimisprosessi, jossa lapsi itse saa oivaltaa tavat liikkua ja leikkiä. Ehkä lapsesi on nähnyt isompia lapsia leikkikentän liukumäessä ja hoksaa leikin nopeammin kuin arvaatkaan.
Halutessasi voit näyttää pikkuautoilla tai palloilla miten ne vierivät alas liukumäkeä. Anna lapsellesi aikaa ratkaista ongelma itse ja keksiä puuhat omaan tahtiinsa. Älä kiirehdi tai anna liikaa ohjeita.

Kidwood liukumäki
Liukumäkeä voidaan käyttää liukumiseen ja kiipeämiseen. Liukumäen voi asentaa Kidwood-kiipeilytelineen eri tikastasoille ja siten säätää jyrkkyyttä lapsen taito- ja ikätasolle sopivaksi.

Kidwood Trapetsikeinu
Hauska trapetsikeinu innostaa niin pienen kuin isommankin lapsen liikkumaan ja harjoittelemaan uusia taitoja.
Roikutaan trapetsilla ja vahvistetaan ylävartalon lihaksia
Roikkuminen vaatii lapselta tarttumista ja riippumista käsillä, mikä vahvistaa käsivarsien, hartioiden ja selän lihaksia. Tämä auttaa kehittämään ylävartalon voimaa ja kestävyyttä.
Puinen trapetsi on monikäyttöinen ja lasten suosikki! Roikkumisharjoitukset voi aloittaa voimistelurenkaista ja jonkin ajan kuluttua poistaa ne ja vaihtaa trapetsiin. Tai välillä voidaan ottaa lisäosat kokonaan pois, jolloin roikkumista voi treenata kiipeilytelineen yläpalkeissa.
Trapetsi voidaan kiinnittää kiipeilytelineeseen kolmella eri tavalla:
- lapsen ylös nostettujen käsien korkeudella, jolloin lapsi voi roikkua siinä käsillään ja nostaa jalkoja ylös
- lapsen vyötärön korkeudella, jolloin lapsi voi keinua siinä nojaten vyötäröllä
- lapsen polvien tasolla, jolloin lapsi voi istua trapetsin päällä kuin keinussa
Köysitikkaat ja kiipeilytelineen verkko tuovat haastetta
Köysitikkaat asennetaan KIDWOOD-liikuntaleikkipaikan sisäpuolelle. Kiinnitä alareuna ja köysi kiipeilytelineen rakenteisiin ja varmista, että tikkaat eivät ole liian löysät tai liian kireät. Anna lapselle aikaa kokeilla rauhassa ja testata omia taitojaan, kun hän kiipeää tikkaille. Muista kehua ja kannustaa myös hyvästä yrityksestä. Köysitikkaille kiipeäminen ei ole ihan helppoa ja vaatii koordinaatiota ja sisua.
Köysiverkossa kiipeäminen on hieman haastavampaa ja stimuloivampaa kuin puolapuissa kiipeily. Kun lapsi pystyy kiipeämään puolapuissa, voit ehdottaa köysiverkkoa. Kiipeilyverkko tekee hyvää pienten jalkojen kehitykselle kehittäen samalla lapsen tasapainoa ja koordinaatiota.
Kiipeilytelineestä on iloa pitkään
Esittelimme tässä artikkelissa tapoja, joilla voit rohkaista pientä lasta kiipeilytelineen saloihin. Paras puoli KIDWOOD kiipeilytelineessä kuitenkin on, että se tuottaa lapsille iloa vuosiksi eteenpäin. Isompi lapsi oppii kiipeämään telineen harjalle suoraan alhaalta, roikkumaan jaloista ja tasapainoilemaan. Voit keksiä isommalle lapselle erilaisia haasteita ja kannustaa opettelemaan uusia temppuja, jolloin tiedossa on mukavaa yhdessäoloa ja jaettua iloa.
Kiipeilytelineestä voi myös rakentaa majan heittämällä peiton sen päälle, jolloin lapsi saa mukavan köllöttelypaikan tai sisäleikkimökin. Vain mielikuvitus on rajana. Miten ihana onkaan nähdä lapsen oppivan uusia asioita ja innostuvan liikuntaleikeistä yhä uudelleen ja uudelleen.